Nedskärningar hotar teaterverksamheten i Finland
21|08|2024
Vartenda ord i pressmeddelandet bör tas på största allvar.
De nedskärningar som Finansministeriet planerar hotar den finska teaterns framtid. Det är tyvärr inte tomma ord. Överdrivna nedskärningar i statsbidraget för teater, dans och cirkus kan i värsta fall leda till nedläggning för flera professionella teatrar.
Vartenda ord i pressmeddelandet bör tas på största allvar. Undervisnings- och kulturministeriets statsbidrag föreslås minskas med ytterligare 50 miljoner euro år 2025. Finansministeriet har öronmärkt 60% till nedskärningar från kultursektorn, trots att kulturens andel av ministeriets budget endast är cirka 7%.
Nedskärningarna för 2025 ser dock ut att vara bara början, regeringen planerar omfattande nedskärningar även för 2026.
För Unga Teaterns del skulle de planerade inbesparingarna betyda ett bortfall på cirka 81 000 euro för 2025.
Det leder ofelbart till minskat utbud i repertoaren och färre arbetstillfällen. Det blir mindre teater för dem som behöver det mest.
Teater måste planeras med god framförhållning för att säkerställa den konstnärliga kvaliteten och för en effektiv resursanvändning.
I och med att ytterligare nedskärningar planeras för 2026 är den planerade nedskärningen för 2025 ännu värre. På kort sikt minskar vårt utbud i repertoaren och vi kan inte anställa så många som skulle behövas för vår verksamhet.
Unga Teatern som har haft sitt hem i Lillklobb i Esbo sedan mitten av 1980-talet har etablerat sig som en bekant och viktig teaterscen för barnfamiljer och skolor. Vi är stolta över att försvara barnens rätt att uppleva teater och ge vår publik en betydande helhetsupplevelse av hög kvalitet.
Om de planerade nedskärningarna förverkligas kommer vi att tvingas skära ned i våra produktioner, både på scenen och bakom den.
Huvudparten av våra produktioner spelas för skolgrupper vilket betyder att vi måste hålla biljettpriserna på en rimlig nivå för att säkerställa att skolorna har råd att gå på teater. Detta gör Unga Teatern extra utsatt för de kommande nedskärningarna.
Teater är inte en lyxprodukt. Teatern är en väsentlig del av det finländska samhället. Det finska folket går på teater. Regissörer och dramatiker gör sitt jobb via de behov som de identifierar i samhället. Det är kreativa och nytänkande föreställningar som föds ur konkreta behov. Och det behövs fler av de här föreställningarna – inte färre.
Då kulturinstitutioner måste minska på sin verksamhet leder det till väsentlig ökning i arbetslösheten i en redan ekonomiskt pressad och för Finland viktig bransch.
Läs också Suomen Teatterit ry:s – Finlands Teatrar rf:s pressmeddelande här