Ministeri Anders Adlercreutz toimii Unga Teaternin näytelmän Sata päivää kotona suojelijana
05|11|2024

Kouluahdistus ja koulukäymättömyys – ajankohtaisia haasteita nuorten hyvinvoinnille.

Anders Adlercreutz on Sataa päivää kotona näytelmän suojelija. Hän on keski-ikäinen mies ja opetusministeri.
Opetusministeri Anders Adlercreutz | Valokuvaaja Lauri Heikkinen, Valtioneuvoston konttori

Opetusministeri Anders Adlercreutz toimii Unga Teaternin Sata päivää kotona-näytelmän suojelijana. Näytelmä kertoo lapsesta joka ei käy koulua ahdistuksen, pelon ja muiden syiden vuoksi. Koulukäymättömyys on kasvava ongelma, jonka eteen suomalaiset koulut työskentelevät ennaltaehkäisevästi.

Unga Teatern iloitsee siitä, että opetusministeri Anders Adlercreutz toimii Sata päivää kotona-näytelmän suojelijana. Näytelmä nostaa esiin ajankohtaisen teeman – koulukäymättömyys – eli lapsia ja nuoria jotka haluavat käydä koulua, mutta eivät uskalla tai pysty käymään koulua.

Niken tarina ja sen yhteiskunnallinen merkitys

– Teatteriesitys Sata päivää kotona käsittelee koulumaailman ja arkeen liittyvä tärkeää haastetta. Näytelmä kertoo lapsista ja nuorista, joiden on vaikea käydä koulua, jotka tuntevat olonsa ahdistuneiksi tai voivat psyykkisesti huonosti. Poissaolot ovat lisääntyneet kouluissamme ja erityisesti koronapandemia jätti syvän jäljen lasten ja nuorten hyvinvointiin. Opetusministeriössä työskentelemme jatkuvasti koulun poissaolojen ehkäisemiseksi ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Kyse on muun muassa koulujen yhteisöllisyyden vahvistamisesta ja siitä, että jokainen lapsi saa tarvitsemaansa apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Ja että me vanhemmat, kanssaihmiset ja yhteiskunta näemme ja kuulemme, mitä lapsemme tarvitsevat, Anders Adlercreutz sanoo.

Taidekasvatuksen työpaja ja esitykset: Miten teatteri tukee nuorten hyvinvointia?

Unga Teaternin näytelmä on tarina 11-vuotiaasta Nikestä, joka on koulusta kieltäytyvä lapsi. Näytelmä perustuu kirjailija Matilda Gyllenbergin samannimiseen romaaniin. Kirja yhdistää kotonakäymättömyyden jännitykseen. Romaanin on dramatisoinut Linda Zilliacus, joka on myös näytelmän ohjaaja.

Esityksen yhteydessä voi varata taidekasvatuksen työpajan. Vetäjänä toimii tämän vuoden Fredrika Runebergin stipendiaatti, Unga Teaternin yleisötyöntekijä Harriet Abrahamsson. Näytelmä sopii 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille, ja se esitetään ruotsiksi tänä syksynä. Suomeksi näytelmä saa ensi-iltansa 22.1.2025.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä:

Jonna Sundberg, tuottaja, puh. 040 127 8885, jonna.sundberg@ungateatern.fi

Lehdistötiedote vapaa julkaistavaksi