Skriet från vildmarken – en teatermonolog om våld, mod och valmöjligheter
25|03|2025

Matti Raita fann en spegel av sitt eget liv i Bucks historia

Skådespelaren Matti Raita sitter i skogen och läser Skriet från vildmarken.
Skådespelaren Matti Raita läser Skriet från vildmarken, samma bok som han läste som 11-åring. Foto Cata Portin

I Unga Teaterns tolkning av Skriet från vildmarken skildras både slädhunden Bucks och skådespelaren Matti Raitas historia. Denna monolog om huggtandens lag har premiär på Unga Teatern den 25 april 2025. Kan vi bryta cykeln av våld?

 

– När jag var 11 år gammal läste jag Skriet från vildmarken, och för mig blev boken en moralisk kompass. Jag förstod att det går att välja en annan väg än den som mitt eget liv hade pekat mot. Jag växte upp i en familj där våld var närvarande, och det har definitivt präglat mig. Boken hjälpte mig att förstå att jag inte behövde föra vidare våldet, att jag kunde bryta den cykeln. Och nu, när jag har fått möjlighet att göra teater av mina egna erfarenheter genom denna föreställning, känner jag att jag kanske också kan rädda någon annans liv, precis som litteraturen räddade mitt, säger skådespelaren Matti Raita.

Med hjälp av en synt och en mjukishund, kommer han att berätta både sin egen och Bucks historia när Skriet från vildmarken har premiär den 25 april. Åldersrekommendationen är 10 år och uppåt och det är pjäs som är anpassad för att tala till unga och barn om ett komplext ämne.

– För mig känns det viktigt att göra den här föreställningen för barn. Jag var ju själv ett barn när jag upplevde våldet. Eftersom barn är en särskild målgrupp för mig, vill jag ge dem en chans att reflektera över sådana här svåra frågor redan i ung ålder, säger Raita.

I pjäsen löper två berättelser parallellt – Mattis och Bucks. Dramatiseringen har Matti Raita gjort tillsammans med regissören Oskar Pöysti. Duon har fått tänka till hur de ska hantera ämnet konstnärligt.

– Det har varit en balansgång, att hitta en röst och ett tonfall som känns rätt för både Mattis personliga erfarenheter och för boken Skriet från vildmarken, säger Pöysti. Vi har inte velat göra något varken för utmanande eller för tillrättalagt, men det skall vara genuint och autentiskt. Och bra teater! Det stundvis tunga ämnet till trots har arbetet också fyllts av berättarglädje och en ny uppskattning för monologen som konstform, säger Pöysti.

Våldet är något som alla påverkas av, oberoende om man själv blir slagen. Hur skall vi förhålla oss till det? Vi har alla vuxit upp med våldets vokabulär omkring oss, från sandlådan till geopolitik, vi kommer inte undan det. Men vi glömmer också lätt att vi har valmöjligheter. Det finns utvägar, det finns alternativ. Det finns berättelser som slutar lyckligt.

Pressfotografier av Cata Portin finnas att ladda ned på  Press – Ungateatern

För mer info kontakta:
Helene Wallin, pressansvarig, tfn 050 3302 425 , helene.wallin(  )ungateatern.fi

Pressmeddelande den 25 mars 2025 –  Unga Teatern