Paul Olin minns sin vän Frank Skog
16|04|2024

HBL 16.4.2024

Frank Mikael Skog
10.5.1968 – 4.4.2024

När budet om att Frank Skog hade gått bort nådde oss, kom det alldeles för plötsligt, alldeles för fort. Trots att vi alla kände till hans cancer och att han bara hade lite tid kvar, är det ändå helt ofattbart att han nu är borta. Ännu några dagar innan det hände var han ju så levande, så här och nu, så den varme, glade Frank vi alla kände – och därför är det nu så oändligt svårt att föreställa sig att han inte är här.

Sådan var ju Frank. Glad, levande och den evige kämpen. När han hade fått veta att sjukdomen var obotlig, bestämde han sig för att han skulle leva fullt ut så länge han bara kunde. Och det gjorde han: träffade vänner, bjöd in till kaffekalas, gick på teater, skrev teater, umgicks med sina barn och sina andra nära och kära, till och med flyttade lägenhet till en ny och planerade för framtiden. Fast han visste att den var utmätt.

Frank var en Kokkola-pojke. Han tillbringade en period av sin barndom i Sverige, men Karleby var hemmet, han föddes och växte upp där och Kokkola präglade honom. Han levde gott och väl över halva sitt liv i södra Finland, men hans själ var österbottningens. Hans personlighet präglades av allt det goda med Österbotten: lojalitet, hederlighet, självförsörjning och en sorts talkoaktig fötterna på jorden-inställning till det mesta. Och alltid med en underfundig humor i botten. Frank var ändå ingalunda en inbunden knutpatriot, utan en öppensinnad världsmedborgare, som alltid hade tid, intresse och nyfikenhet för andra. Frank älskade de flesta och de flesta älskade honom.

Franks värv i livet blev teatern. Intresset föddes och garvades på Karleby ungdomsförening, där han i unga år charmade nejden i otaliga revyer och andra teateruppsättningar. Han kom in på Teaterhögskolan i Helsingfors 1989 och utexaminerades som skådespelare 1993. Genast grundade han den fria teatergruppen Sirius Teatern med fyra likasinnade och spelade med i flera experimentella uppsättningar under de följande tio åren. Sedan var det dags att gå vidare och Frank anknöts till Unga Teatern i Esbo, som därefter kom att bli hans andra hem ända tills idag. Man kan med fog kalla Frank för en renässansmänniska och han nöjde sig inte enbart med att spela teater, han skrev dessutom otaliga pjäser genom åren, han regisserade och han planerade och byggde scenografier. Frank figurerade även på många andra teatrar förutom Sirius och Ungis, han spelade bland annat på Lilla Teatern, Klockriketeatern och Wasa Teater. Han blev också en viktig mentor för otaliga professionella skådespelare och amatörer ute på Sveaborg i friluftsskådespelen han skrev och regisserade där. Han sågs i filmer och television och hans vackra, djupa stämma hördes i månget hörspel och mången animation. Han var i många år talkoaktivist, byggare och lastbilschaufför på Hangö Teaterträff och en omistlig del av festivalen.

Men först och främst var Frank ändå skådespelare. Han hade ett otvunget sätt att förhålla sig till skådespelandet, som jag alltid har beundrat. Det var underligt lätt för honom att spela teater. Och otaliga är hans bravurer genom åren: bland andra Jeppe i Jeppe på berget, Vincent van Gogh i Fou Rou och Pettson i ett flertal uppsättningar på Unga Teatern. I den rollen infriade han den klassiska klyschan om att vara rollen, inte spela den. Det var som om Sven Nordqvists gubbe hade stigit ut från boksidorna och förkroppsligats på scen. Frank var Pettson.
Ett mandomsprov på senare år blev pjäsen Jultomten som försvann. Frank skrev och regisserade den, planerade och byggde scenografin och spelade även rollen som Jultomten, med charm och värme.

Frank gjorde också mycket annat utanför teatern. Han påbörjade husbyggarstudier innan han gjorde tiljan till sitt liv. Han byggde sitt eget hus i Borgå och hammare och andra verktyg var som förlängningar av hans armar. Och han körde lastbil. Han älskade att köra lastbil. Och han var bäst på det, ingen diskussion om saken. Han älskade musik, sjöng som en tangokung och komponerade även själv, givetvis med egna ihopsnickrade texter. Den redan nämnda humorn var ett av Franks starkaste karaktärsdrag, han var en genuint rolig människa. En del karakteriserade hans ordvitsar som dad jokes, andra som så kallad träbenshumor, men jag skulle säga att det rätt och slätt var Franks egen, säregna humor. Vi älskade den.

Frank ville alltid bli pappa och hans dröm blev sann. Han fick tre underbara barn och familjen stod honom alltid närmast.

De många som nu sörjer Frank är i främsta hand hans barn Linnea, Elmer och Emilie, deras mor Laura, hans far Harry, hans systrar Annette och Ciara, hans käresta Eva och hennes son Jonatan samt ett flertal släktingar och en stor skara vänner.

Saknaden efter dig är enorm. Du var ju här precis för en stund sedan. Du var så levande.

Men du är inte helt borta. Du är här. Vi hör dig i vinden, vi ser dig i solen, dina blå ögon skrattar mot oss. Du är alltid med oss, Frank.

Paul Olin, vän och kollega
HBL 16.4.2024

Foto: Petra Lönnqvist

Skolteaterföreningen r.f.:s vårmöte 22.4.2024 kl. 17 på Lillklobb
12|04|2024

Välkommen på Skolteaterföreningen r.f.:s vårmöte 22.4.2024 kl. 17.00 på Unga Teatern, Lillklobb, Klobbskogsvägen 9, Esbo.  
På mötet behandlas stadgeenliga ärenden.

Vänligen anmäl dig senast 18.4. till jonna.sundberg@ungateatern.fi
eller 040 127 8885.

Välkommen!

 

Å styrelsen vägnar,

Jonna Sundberg
Skolteaterföreningen rf sekreterare
Ansvarig producent | Vastaava tuottaja
Unga Teatern

Skådespelare Frank Skog är död
04|04|2024

Det är med sorg vi meddelar att vår pappa, skådespelaren Frank Skog har somnat in på Terhohemmet efter en lång tids sjukdom, 4.4.2024.
Vi minns pappa med kärlek. – Linnea, Elmer och Emilie Skog

 

Unga Teatern sörjer en kär vän och kollega.

 

Foto: Ingemar Raukola

 

 

VILDA HISTORIER – sommarläger på Unga Teatern, Lillklobb 3-7.6.2024
26|03|2024

Anmälan till Unga Teaterns sommarläger för 7-11 åringar är nu öppen...

VILDA HISTORIER – sommarläger på Unga Teatern, Lillklobb 3-7.6.2024

Är du taggad på att komma på ett dramaläger där vi hittar på vilda historier och spelar teater? Då ska du komma med på vårt sommarläger i början av juni där vi varje dag hittar på nya vilda historier att berätta för varandra. Vi väljer sedan ut de bästa bitarna och spelar upp dem för varandra och på den sista lägerdagen visar vi också något av vad vi gjort för föräldrar och syskon.

På dagslägret får du både spela teater, umgås, pyssla och leka utomhus i det gröna. Under dagen serveras det lunch och mellanmål. Alla deltagare är försäkrade under lägertiden.

Målgrupp: 7-11 åringar

Tidpunkt: måndag 3.6 – fredag 7.6.2024, lägertid dagligen kl. 8.30-16.30.

Plats: Unga Teatern, Lillklobb, Klobbskogsvägen 9, 02630 Esbo.

Språk: svenska

Deltagaravgift: 95 € per person (inkluderar  måltider, försäkring, material).

Antal deltagare:
 max 15 barn, platserna fylls i den ordning som anmälningarna kommer in.

Anmäl ditt barn genom att fylla i blanketten här: https://ungateatern.fi/ninja-forms/12uppo

Kontakta teaterns kansli på numret 050 556 22 46 (Carola Blom) eller info@ungateatern.fi ifall det är något ni funderar över gällande lägret. Vi bekräftar anmälan per epost till vårdnadshavarna inom ett par dagar.  

Matilda Gyllenbergs uppmärksammade bok Hundra dagar hemma blir teater
15|02|2024

Hundra dagar hemma är en mysteriepjäs om vänskap, rädslor och en nedbrunnen simhall - och om att inte kunna gå till skolan 

Pressmeddelande 15.2.2024 

På bilden: (fr.v.) Författaren Matilda Gyllenberg, regissören och dramatikern Linda Zilliacus och huvudrollsinnehavaren Amanda Nyman. Fotograf: Matti Raita.  

Hösten 2024 kommer Unga Teatern att behandla det högaktuella temat om att allt fler barn inte klarar av att gå till skolan, då Matilda Gyllenbergs uppmärksammade bok Hundra dagar hemma blir teater. Det blir en mysteriepjäs om vänskap, rädslor och en nedbrunnen simhall – och om att inte kunna gå till skolan.   

Linda Zilliacus står för både dramatisering och regi – hon gör nu sin regidebut på en professionell teater.   

– Att dramatisera Hundra dagar hemma har varit en glädje, säger Zilliacus.   

– Boken är så stark och tydlig att den utgör en självklar ryggrad för pjäsen. Berättelsen står mig mycket nära och talar direkt till mig. Matilda som är författaren är min syster och våra världar tangerar varandra på många sätt. Så fort jag hade läst boken ringde jag till Matilda och sa: ”Den här vill jag göra till teater”.  

 

Hur har det varit att samarbeta med sin syster?  

– Systra-skapande är helt bäst! utropar Zilliacus. Matilda förstår mina idéer samma stund som jag kommer på dem. Dessutom är hon världens roligaste och jag blir rolig med henne. Förslagen flyger i luften och vi behöver inte tänka igenom eller censurera något.   

 

Att göra det man inte riktigt vågar 

Hundra dagar hemma handlar om Nike, som går i femman. Men vad händer när man inte klarar av att vara i skolan på grund av allt ljud, ljus och stök? När man får ont i magen bara av att tänka på det? Nike vill gå i skolan som alla andra men kan inte. Hon är ändå fast besluten att hon ska klara av det en dag. Som tur är har hon en underbar bästis, Mia som är både modig och påhittig. Men just nu blir det knappt tid för lek, för det händer rysliga saker omkring dem. Vem är den mystiska pyromanen som härjar i Kottböle? Mysteriet förbryllar polisen och Nike och Mia inser att de måste hjälpa till. Nike får kämpa hårt för att övervinna sina rädslor och bli modigare än någonsin förut.  

– Den stora utmaningen i livet är ju att göra det där vi inte riktigt vågar men ändå vill. Därför är Nikes historia så viktig för mig, säger Zilliacus.  

– Nike har enorma sociala utmaningar men tror på sig själv, på att hon en dag skall klara av dem, fortsätter Zilliacus. För henne är att gå till skolan som att gå in i ett hus fullt med huliganer. Det känns farligt. Det gör ont i henne. Samtidigt vill hon vara i skolan som alla andra. Det gäller bara att hitta sitt eget sätt.  

Problematiken är väldigt aktuell: Utbildningsstyrelsen har nyligen reviderat läroplanen i syfte att förebygga och minska skolfrånvaro.  

 

Boken Hundra dagar hemma av Matilda Gyllenberg har dramatiserats för Unga Teatern av Linda Zilliacus, som även står för regin. För scenografin svarar Janne Siltavuori, för ljus- och ljuddesign samt videoprojektioner och musik Jukka Hannukainen, och för publikarbete teaterpedagog Harriet Abrahamsson. Skådespelare Amanda Nyman axlar rollen som Nike och i de övriga rollerna ser vi Kajsa Ek, Edith Holmström, Viktor Idman, Kristian Thulesius och Anders Sundström.   

 

Urpremiär lördag 21.9.2024 på Unga Teatern, Lillklobb, Esbo.  

Förfrågningar och intervjubokningar:  Ansvarig producent Jonna Sundberg, jonna.sundberg@ungateatern.fi, tel. 0401278885    

Jonna Sundberg blir ny ansvarig producent på Unga Teatern
10|12|2023

Unga Teaterns styrelse (Skolteaterföreningen r.f) anställer Jonna Sundberg som ansvarig producent för Unga Teatern från och med 1 januari 2024.

 

Jonna Sundbergs erfarenheter sträcker sig från strategisk planering till praktiskt genomförande av storskaliga produktioner, vilket gör henne idealisk för arbetet med Unga Teaterns fortsatta utveckling. Jonna har bland annat jobbat som ansvarig producent för Keski-Uudenmaan Teatteri i Kervo, som producent för barnteatern TOTEM i Esbo och som planerare av internationella ärenden på Konstuniversitets Teaterhögskola.

Vi ser fram emot att välkomna Jonna Sundberg till Unga Teatern. Hon har en omfattande erfarenhet av teaterarbete och en djup förståelse för barn- och ungdomsteater vilket gör henne till en idealisk person för att vara med och leda våra framtida produktioner, säger teaterchef Matti Raita.

Det är med stor glädje och iver jag inleder mitt arbete i Unga Teaterns varma gemenskap, säger Jonna Sundberg. Jag har älskat teater ända sedan jag var barn och känner att det är viktigt att kunna erbjuda alla barn samma möjligheter till högklassiga teaterupplevelser.

Jonna Sundberg förstärker Unga Teaterns organisation som är stadd i en kraftig utveckling och vi är mycket glada att ha kunnat knyta henne till den, säger föreningens ordförande Martina Harms-Aalto. Jonnas kunnande fyller luckor och stöder teaterns professionalisering på ett utmärkt sätt samtidigt som teaterchefen Matti Raita får ett nytt arbetspar, säger hon.

 

Teaterchef Matti Raita 040 149 85 99

Styrelseordförande Martina Harms-Aalto 040 596 00 29

 

Jonna Sundberg. Foto av Tuomas Scholz. 

Beställ nyhetsbrev

o
o