Sataa päivää kotona – kantaesitys tammikuussa 2025
05|11|2024
Mysteerinäytelmä Sata päivää kotona käsittelee nuorten kouluahdistusta
Näytelmä Sata päivää kotona saa ensi-iltansa Unga Teaternin lavalla suomeksi 22. tammikuuta 2025. Esitys kertoo Nikestä, joka ei pysty menemään kouluun, ja perustuu Matilda Gyllenbergin samannimiseen kirjaan. Linda Zilliacus debytoi näytelmässä ohjaajana.
Sataa päivää kotona kertoo Nikestä, joka on viidennellä luokalla eikä käy koulua. Koulun melut, valot ja hälyt saavat Niken ahdistumaan. Hän haluaa toki mennä kouluun, mutta ei pysty.
Onneksi Nikellä on paras kaveri Mia, joka on sekä rohkea että kekseliäs. Pian nämä kaksi ystävää saavat mysteerin ratkaistakseen kun paikallinen uimahalli palaa. Nyt Niken on taisteltava lujasti voittaakseen pelkonsa ja tullakseen rohkeaksi.
Linda Zilliacus debytoi ohjaajana
Sata päivää kotona käsittelee nuorten kouluahdistusta. Teatterinjohtaja Matti Raita kommentoi näytelmävalintaa seuraavasti:
– Kun ohjaaja Linda Zilliacus ehdotti Unga Teaternille Sata päivää kotona-näytelmää, se tuntui heti oikealta. Pohdittuani asiaa itse ja henkilökunnan kanssa, koin että tämä esitys ei voi odottaa – sitä tarvitaan juuri nyt ja mahdollisimman pian.
Yhä useammat lapset jäävät kotiin koulusta Suomessa.
– Keskustelu kouluakäymättömyydestä on Suomessa vielä suhteellisen uutta, ja se, että Unga Teatern pääsee esittämään aiheeseen liittyvän näytelmän juuri silloin, kun koulut ovat alkaneet kehittää työkaluja kouluahdistuksen kokevien lasten tukemiseksi, tuntuu sekä ajankohtaiselta että tärkeältä. Esitys antaa meille mahdollisuuden lähestyä ilmiötä emotionaalisesti, eikä vaan didaktisesti.
Jännittävä ja tärkeä näytelmä
Näytelmä perustuu kirjailija Matilda Gyllenbergin lastenkirjaan Sata päivää kotona.
– On ollut etuoikeus seurata näytelmän tie kirjasta käsikirjoitukseen ja käsikirjoituksesta lavalle. Tuloksena on kaunis, koskettava ja viihdyttävä kokonaisuus. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että Unga Teatern kantaesittää tätä helmeä, Matti Raita sanoo.
Nuorten tukeminen teatterin kautta
Näyttelijä Amanda Nyman näyttelee Nikeä.
– Nike on henkilöhahmo joka ilmentää nuoren teini-ikäisen taistelu tulla vahvemmaksi ja itsenäisemmäksi. Näyttelijänä tunnen joskus olevani Niken aikuinen versio. Hänen tarinansa on erilainen kuin minun, mutta kamppailu on sama, Amanda Nyman sanoo.
Näytelmän ruotsinkielinen kantaesitys oli 21. syyskuuta 2024. Näytelmä on saanut loistavat arvostelut ja herättänyt paljon huomiota.
”Jos joskus aiot viedä koululaisesi teatteriin, niin nyt on oikea hetki” (YLE)
”Ohjaajadebyytti on aivan loistava.” (YLE)
”Uskottava ja toiveikas kertomus lapsesta, joka ei halua mennä kouluun … Kielelliset kikkailut ja osuvat roolisuoritukset.” (HBL)
Lehdistötiedustelut: Jonna Sundberg, vastaava tuottaja, puh. 040 1278 885, jonna.sundberg@ungateatern.fi