Minister Anders Adlercreutz är beskyddare för pjäsen Hundra dagar hemma
09|09|2024

Undervisningsminister Anders Adlercreutz är beskyddare för Unga Teaterns pjäs Hundra dagar hemma som handlar om barn som uteblir från skolan, på grund av ångest, depression och andra orsaker. Hemmasittandet är ett växande problem som skolorna i Finland arbetar förebyggande med.

Undervisningsminister Anders Adlercreutz. Foto Lauri Heikkinen.
Undervisningsminister Anders Adlercreutz | Fotograf Lauri Heikkinen, Statsrådets kansli

 

Pressemeddelande 9.9.2024

Undervisningsminister Anders Adlercreutz är beskyddare för Unga Teaterns pjäs Hundra dagar hemma som handlar om barn som uteblir från skolan, på grund av ångest, depression och andra orsaker. Hemmasittandet är ett växande problem som skolorna i Finland arbetar förebyggande med.

Unga Teatern är glad över att undervisningsminister Anders Adlercreutz är beskyddare för Hundra dagar hemma som har urpremiär på svenska den 21 september 2024. Pjäsen lyfter upp ett angeläget tema i samtiden – så kallade hemmasittare – eller barn och unga som vill gå i skolan, men inte vågar eller förmår gå till skolan.

Teaterföreställningen Hundra dagar hemma tar upp en viktig utmaning som vi möter i vardagen och i våra skolor idag. Det handlar om barn och unga som har svårt för att gå till skolan, som känner ångest och mår psykiskt dåligt. Frånvaron har ökat i våra skolor, och särskilt coronapandemin lämnade djupa spår i barns och ungas välmående. På undervisningsministeriet arbetar vi kontinuerligt med att motverka skolfrånvaro och stärka barns och ungas välmående. Det handlar bland annat om att stärka gemenskapen i skolorna och att se till att varje barn får den hjälp de behöver snabbt och med låg tröskel. Och att vi som föräldrar, medmänniskor och samhälle ser och hör vad våra barn behöver, säger Anders Adlercreutz.

Unga Teaterns pjäs är en berättelse om 11-åriga Nike som är hemmasittare. Pjäsen baserar sig på Matilda Gyllenbergs roman med samma namn, och kombinerar hemmasittandet med en spänningshistoria. Romanen har dramatiserats av Linda Zilliacus, som också är regissör för pjäsen.
I samband med föreställningen kan man boka en konstpedagogisk verkstad som leds av årets Fredrika Runeberg-stipendiat, Unga Teaterns publikarbetare Harriet Abrahamsson. Pjäsen passar för barn från 10 år och uppåt, och ges på svenska i höst. På finska har pjäsen urpremiär 22.1.2025.

För mer info kontakta:
Jonna Sundberg, producent
040 127 8885, jonna.sundberg@ungateatern.fi