MOMO eller kampen om tiden

Blomverkstad eller En storm på lek - i föreställningspaketet ingår ett begränsat antal konstpedagogiska verkstäder.

Foto: Cata Portin

 

MOMO – publikarbete

Hos oss ingår det både en rolig konstpedagogiskverkstad i skolan och ett materialhäfte i biljettpriset. Verkstädernas innehåll är anpassat enligt läroplanerna och kan kombineras med annan pågående inlärning och ersätter en skollektion. I år har vi samarbetat med barn och unga mer än någonsin redan i skapelseprocessen. Resultatet ser ni i  vår teaterfoajé. Den är full av tidsblommor som barnen har skapat i våra verkstäder. Ni har möjlighet att göra det samma.

I Blomverkstaden skapar vi pappersblommor. I pjäsen får Momo veta att tiden bor som tidsblommor i våra hjärtan. Det är dem tidstjuvarna vill stjäla. I verkstaden diskuterar vi tidstjuvar i vardagen och gör vackra pappersblommor. Vi minns våra drömmar och önskningar. Blomverkstaden är 60 minuter lång och utförs av teaterpedagogen i klassen. Den övar både fingerfärdigheter och diskuterar värderingar, vanor och vilka egenskaper vi uppskattar hos våra klasskamrater. Vad vill vi fylla vår tid med?

Vi erbjuder också dramalekverkstaden En storm på lek. I den får barnen möjlighet att leka sig igenom en av scenerna i föreställningen under ledning av vår teaterpedagog. Vi har i utformandet av stormscenen gjort improvisationer med barn kring rädsla och hur man kan hjälpa någon som är rädd. I verkstaden listar vi rädslor och hur vi kan ingjuta mod och hjälpa oss själva och varandra att överkomma rädslan. Vi lär oss också sången som Momo sjunger i föreställningen. Tröstsången lugnar alla stormar. Den kan barnen sjunga med i under föreställningen om verkstaden görs innan teaterbesöket. Görs verkstaden efteråt skapas igenkänning. Sången fungerar som självstöd och påminner oss om att ta hand om oss själva. Verkstaden kan genomföras både som förarbetesverkstad och efterarbetesverkstad. Verkstaden lämpar sig bäst för åk 1-2.

Lekverkstaden En storm på lek behöver mer utrymme och genomförs i en gymnastiksal eller liknande.

Mera information om publikarbetet och verkstadsbokning: harriet.abrahamsson@ungateatern.fi.